Διάγραμμα Venn

Ο John Venn ήταν Άγγλος μαθηματικός και φιλόσοφος. Είναι γνωστός για τη σύλληψη του διαγράμματος Venn, που χρησιμοποιείται σε πολλά επιστημονικά πεδία, περιλαμβανομένης της θεωρίας συνόλων, της θεωρίας πιθανοτήτων, της λογικής, της στατιστικής και της πληροφορικής.

Βιογραφία

Ο Τζον Βεν (John Venn) γεννήθηκε στο Κίνγκστον του Γιορκσάιρ στις 4 Αυγούστου 1834. Το 1857 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ με δίπλωμα μαθηματικού και δύο χρόνια αργότερα, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, χειροτονήθηκε ιερέας της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Δίδαξε λογική στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και συνέγραψε τα έργα: «The Logic of Chance» («Η Λογική του Τυχαίου», 1866), «Symbolic Logic» («Συμβολική Λογική», 1881) και «The Principles of Empirical Logic» («Οι Αρχές της Εμπειρικής Λογικής», 1889). Σε μία μαθηματική θεωρία του, που δημοσίευσε το 1866, επεξεργάστηκε την έννοια της συχνότητας στο νόμο των πιθανοτήτων («Διάγραμμα Βεν»).

Το 1883 αποσχηματίστηκε, επειδή θεώρησε τη χριστιανική θρησκεία ασύμβατη με τα φιλοσοφικά του πιστεύω. Πέθανε στις 4 Απριλίου 1923, σε ηλικία 89 ετών.

Διάγραμμα Venn

Το διάγραμμα Venn είναι ένα διάγραμμα που δείχνει όλες τις πιθανές λογικές σχέσεις ανάμεσα σε μια πεπερασμένη συλλογή από σύνολα. Το διάγραμμα αποτελείται από πολλαπλούς κύκλους (συνήθως δύο και πιθανώς ένα μικρότερο κύκλο στη μέση, ο οποίος περιλαμβάνει όσα μέρη των συνόλων υπάρχουν και στα δύο).

Σε κάθε διάγραμμα Venn υπάρχουν:

  • ένα ορθογώνιο που συμβολίζει το μεγαλύτερο δυνατό σύνολο που μπορούμε να θεωρήσουμε, ανάλογα με το τί θέλουμε να δείξουμε και συμβολίζεται συνήθως με Ω ή U.
  • Κλειστές γραμμές, συνήθως καμπύλες και κύκλοι, όπου η επιφάνεια που περικλείουν συμβολίζει το ίδιο το σύνολο.

Τα Διαγράμματα Venn σχεδιάστηκαν γύρω στο 1880 από τον John Venn.
Χρησιμοποιούνται σε πολλά επιστημονικά πεδία, περιλαμβανομένης της θεωρίας συνόλων, της θεωρίας πιθανοτήτων, της λογικής, της στατιστικής και της πληροφορικής.

Πράξεις με σύνολα:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *