Ο Γαλιλαίος, Ιταλός φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος, είπε : “Το σύμπαν είναι ένα βιβλίο γραμμένο στη μαθηματική γλώσσα”. Πράγμα το οποίο μοιάζει αληθινό αφού τα μαθηματικά χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο ως ένα απαραίτητο εργαλείο σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής επιστήμης, της μηχανικής, της ιατρικής, καθώς και όλων των τεχνών.
Από την άλλη όταν ο μεγάλος μαθηματικός Isaac Newton εξήγησε τα χρώματα του ουράνιου τόξου χρησιμοποιώντας τη διάθλαση του φωτός, ο ποιητής John Keats εξοργίστηκε με αυτό. Ο Keats μέσω ενός ποιήματος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του και παραπονέθηκε λέγοντας ότι η μαθηματική εξήγηση του φαινομένου κλέβει όλη τη μαγεία από το θαύμα της φύσης, κατακτώντας έτσι όλα τα μυστήρια με κανόνα και διαβήτη.
Στην πραγματικότητα όμως αυτό που έκαναν τα μαθηματικά ήταν να αναλύσουν τη βασική Γεωμετρία των γραμμών και των κύκλων (που περιέχουν τα ουράνια τόξα), το οποίο ήταν εξίσου κομψό και ποιητικό. Τα μαθηματικά είναι δημιουργία, είναι περιπλάνηση σε έναν κόσμο συμβόλων και πράξεων, σχημάτων και συμπερασμάτων … είναι τέχνη και αρμονία, είναι αγάπη για μια επιστήμη εντυπωσιακή και απρόβλεπτη, που εφαρμόζεται παντού, που μπορείς να τη δεις στη φύση και στους ανθρώπους.
Πώς μπορεί αυτή η ομορφιά και η τελειότητα να προκαλεί οτιδήποτε αρνητικό; Πώς μπορεί μια εξαιρετικά εκλεπτυσμένη τέχνη να κλέβει τη μαγεία ενός φυσικού φαινομένου και να το καταστρέφει; Η απάντηση είναι ότι αυτό δεν γίνεται, δεν είναι δυνατόν, επομένως, δώστε στα μαθηματικά τη θέση που τους αξίζουν ανάμεσα στις υπόλοιπες αξιοθαύμαστες τέχνες !!!
Φτάνοντας στο τέλος αυτής της μικρής τοποθέτησης αναφορικά με τα Μαθηματικά και τη θέση που κατέχουν στις ζωές όλων μας, θα ήθελα απλά να υπενθυμίσω ότι όσο δύστροπα και αν τα θεωρούμε ή όσο και αν μας δυσκολεύουν στην καθημερινότητα μας … κάποια στιγμή θα μας δείξουν και το καλό τους πρόσωπο, κάποια στιγμή μετά από μια δύσκολη μαθηματική περίοδο θα βγει το ουράνιο τόξο !!!
Για περισσότερες μαθηματικές λεπτομέρειες σχετικά με το φαινόμενο του ουράνιου τόξου, ανατρέξτε στη σελίδα https://plus.maths.org/content/rainbows για να δείτε και το άρθρο (γραμμένο στα αγγλικά) που έγινε η αφορμή για την ανάρτηση αυτή.
Πηγή: https://www.ifarsala.gr/2016/01/11/ta-mathimatika-tou-ouraniou-toxou/
Άρθρο της Ρεβέκα Θεοδωροπούλου, Μαθηματικός και μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.