Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κινηματογράφος έχει ασχοληθεί με την επιστήμη. Από διαστημικές υπερπαραγωγές μέχρι βιογραφίες σπουδαίων ανθρώπων. Αντίστοιχα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ταινίες και μαθηματικά «συνεργάστηκαν» ιδανικά. Παρακάτω ακολουθούν μερικές ιδιαίτερες επιλογές όπου η τέχνη συνάντησε την επιστήμη.
A Beautiful Mind
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Τζον Φορμπς Νας, ιδιοφυούς μαθηματικού που βραβεύτηκε με Νόμπελ. Για να φτάσει εκεί, πάλεψε πάνω από 30 χρόνια με τις σχιζοφρενικές τάσεις του, τις οποίες και κατάφερε να θεραπεύσει χάρη στη δύναμη του μυαλού του και την στοργή της γυναίκας του. Το “A Beautiful Mind”, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα χολυγουντιανής βιογραφίας που τα μαθηματικά συνάντησαν τον κινηματογράφο. Ο Russell Crowe υποδύεται αριστουργηματικά τον πολυσύνθετο ρόλο του, παραδίδοντας μαθήματα υποκριτικής.
Good Will Hunting
Ένας νεαρός από τα λαϊκά στρώματα της Βοστόνης, δουλεύει ως επιστάτης σε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο. Τυχαία ανακαλύπτει ότι είναι διάνοια στα μαθηματικά, αλλά οι κοινωνικές και προσωπικές δυσκολίες που βιώνει δεν τον αφήνουν να αναδειχθεί. Βοηθός του στην προσπάθεια να βρει το δρόμο του, είναι ένας χαρισματικός ψυχολόγος που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα κοινωνικά δράματα του σύγχρονου εμπορικού κινηματογράφου. Ο σχεδόν πρωτοεμφανιζόμενος Matt Damon δένει καταπληκτικά με τον απίστευτα ειλικρινή Robin Williams, που βραβεύτηκε από την Ακαδημία για τον συγκεκριμένο ρόλο.
Τhe man who knew infinity
Η ιστορία του Ινδού Σρινιβάσα Ραμανουτζάν που κατάφερε μέσα στα λίγα χρόνια ζωής του (πέθανε στα 32 του) να αφήσει ένα σπουδαίο έργο το οποίο ακόμη απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. Το αφηγηματικό βάρος πέφτει κυρίως στη σχέση της απρόβλεπτης μαθηματικής ιδιοφυΐας με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Τζ.Χ. Χάρντι, ο οποίος τον έφερε στην Αγγλία, δίνοντάς του την ευκαιρία να αναγνωριστεί παγκοσμίως το έργο του.
Pi
Ο Darren Aronofsky είναι γνωστός για το ιδιαίτερο κινηματογραφικό του στυλ. Έχει καταφέρει μέσα από τις ταινίες του να συνδυάσει τον εμπορικό κινηματογράφο με ιδιαίτερες και πρωτότυπες θεματικές. Το “Pi” αποτελεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Ένας ιδιοφυής μαθηματικός που ζει απομονωμένος στο διαμέρισμά του, προσπαθεί να αναλύσει μια σειρά αριθμών που δίνουν το μυστικό του σύμπαντος. Στην προσπάθεια του να ανακαλύψει την αλήθεια και να βρει λύση στο πρόβλημά του μέσα από τα μαθηματικά, τελικά θα χάσει τα λογικά του.
21
Στο “21”, ο βετεράνος πλέον Kevin Spacey υποδύεται έναν καθηγητή που διδάσκει μαθηματικά. Θα καθοδηγήσει ,λοιπόν, έξι φοιτητές να μετρούν τα χαρτιά της τράπουλας, ώστε να στήσουν ένα καλοσχεδιασμένο κόλπο για να ξετινάξουν τα καζίνο του Λας Βέγκας. Γρήγορη σκηνοθεσία, ζυγισμένες ερμηνείες, σεναριακά τρικ και καλοδεχούμενα κλισέ συνθέτουν το τελικό ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
The Imitation Game
Άλλη μια βιογραφία ενός σπουδαίου επιστήμονα που μεταφέρθηκε επιτυχημένα στον κινηματογράφο. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο καθηγητής μαθηματικών Άλαν Τούρινγκ γίνεται μέλος μιας ομάδας Βρετανών επιστημόνων οι οποίοι προσπαθούν να σπάσουν το γερμανικό κώδικα επικοινωνιών. Αλαζόνας και εγωιστής θέλει να δουλέψει με το δικό του τρόπο και όταν ο Τσόρτσιλ τον θέτει επικεφαλής της ομάδας, οι υπόλοιποι συνεργάζονται μαζί του απρόθυμα. Πιεσμένος από παντού, πρέπει να δείξει γρήγορα αποτελέσματα, τα οποία μοιάζουν να αργούν απελπιστικά… Ολοκληρωμένο και καλοστημένο πολεμικό δράμα, κρατάει τις ισορροπίες και δεν απογοητεύει.
Αgora
H ταινία πραγματεύεται τη ζωή της Υπάτιας, της Ελληνίδας φιλοσόφου-μαθηματικού-αστρονόμου που βρήκε φρικτό θάνατο από τον χριστιανικό όχλο. Η ταινία προσπαθεί να μεταφέρει το κλίμα της εποχής, τις σχέσεις μεταξύ παγανιστών και χριστιανών με κεντρικό θέμα την σχέση μεταξύ της Υπάτιας και ενός σκλάβου μαθητή της ο οποίος στρέφεται προς το χριστιανισμό ελπίζοντας να κερδίσει την ελευθερία του ενώ παράλληλα έχει ερωτικά αισθήματα για τη δασκάλα του.
Proof
Βασισμένο στο τιμημένο με Πούλιτζερ ομώνυμο θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Ομπερν, το φιλμ εστιάζει στην αγωνία μιας νεαρής κοπέλας, που φροντίζει τον ιδιοφυή μαθηματικό πατέρα της, ο οποίος ζει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην τρέλα. Η βεβαιότητα της επιστήμης συγκρούεται με την αβεβαιότητα της ζωής. Κοινωνική , με καλούς πρωταγωνιστές και ερμηνείες.
Το δωμάτιο του Fermat
“Το δωμάτιο του Fermat” ή αλλιώς “Fermat’s room” ή αλλιώς “La habitacion de Fermat” είναι ένα Ισπανικό μαθηματικό θρίλερ του 2007.
Τέσσερις μαθηματικοί καταφέρνουν να λύσουν έναν γρίφο γεγονός που τους επιτρέπει να λάβουν μέρος σε μία μυστική συνάντηση ώστε να λύσουν ένα μεγάλο μαθηματικό πρόβλημα. Οι μαθηματικοί είναι πολύ ενθουσιασμένοι καθώς αυτές οι συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές, πολύ σπάνιες και αν έχουν αποτέλεσμα τότε θα είναι πραγματικός θρίαμβος. Έτσι, μαζεύονται όλοι σε ένα δωμάτιο αλλά αντί για την επίλυση ενός μεγάλου μαθηματικού προβλήματος επιδίδονται στην λύση γρίφων προκειμένου να κρατηθούν εν ζωή! Ωραίοι και εύκολοι γρίφοι.. Αρκεί βέβαια να μην συρρικνώνεται το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεσαι..
The Theory of Everything
Η Θεωρία των Πάντων (The Theory of Everything) είναι βρετανική βιογραφική, δραματική, αισθηματική ταινία παραγωγής 2014, η οποία λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και αφηγείται την ζωή του θεωρητικού φυσικούΣτίβεν Χόκινγκ. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Τζέιμς Μαρς και το σενάριο έγραψε ο Άντονι Μακάρτεν, ο οποίος βασίστηκε στην αυτοβιογραφία Travelling to Infinity: My Life with Stephen της Τζέιν Γουάιλντ Χόκινγκ, στην οποία αφηγείται την σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, Στίβεν Χόκινγκ, τη διάγνωσή του με τη νόσο του κινητικού νευρώνα και την επιτυχία του στη φυσική.
A Brilliant Young Mind
Ο νεαρός και συνεσταλμένος μαθητής Nathan Ellis (Asa Butterfield) είναι μια μαθηματική διάνοια που θέλει να ασχοληθεί με τον θαυμαστό κόσμο των αριθμών.
Ο καινούργιος καθηγητής του στα μαθηματικά θα τον βοηθήσει ώστε να πάρει μέρος και να γίνει δεκτός σε μια σχολή όπου θα παρακολουθήσει μαθήματα στην βρετανική ομάδα της Παγκόσμια Μαθηματικής Ολυμπιάδας.
Αυτή η μεγάλη ευκαιρία βρίσκεται στο μακρινό Ταϊπέι, όπου ο Nathan θα «έρθει» αντιμέτωπος με τους καλύτερους ευφυείς του είδους, αλλά και θα νιώσει τον έρωτα στο πρόσωπο της νεαρής Zhang Mei (Jo Yang).
Ο δημιουργός του The Fallen και Beautiful Young Minds, Morgan Matthews ηγείται της σκηνοθεσίας, ενώ στο σενάριο συναντάμε τον James Graham (Coalition , (Secret Diary of a Call Girl, The Vote).
Μια κοινωνική ταινία για τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και την κοινωνικότητα που έρχεται μέσα από την προσφορά στον εαυτό μας και τους άλλους.
Έτερος εγώ
Ένα αστυνομικό θρίλερ, με πυκνό μυστήριο, αινιγματική ατμόσφαιρα, συναρπαστικούς γρίφους, μαθηματικές αναφορές. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σωτήρης Τσαφούλιας άντλησε την έμπνευση του από μια ιδιοφυή θεωρία του Πυθαγόρα που μέσω των «φίλιων αριθμών», συνδυάζει τα μαθηματικά με τον ορισμό της φιλίας. «Ως έτερος εγώ o Πυθαγόρας ορίζει τον φίλο, όχι το άλλο μισό, αλλά τον άλλο εαυτό».
Δυο αριθμοί λέγονται φίλιοι αν ο καθένας ισούται με το άθροισμα των γνήσιων διαιρετών του άλλου. Για παράδειγμα το 220 και το 284.
The Oxford Murders
Στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ένας καθηγητής κι ένας φοιτητής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να εξιχνιάσουν μια σειρά δολοφονιών που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους με μαθηματικό τρόπο.
Gifted
Ο Frank Adler μεγαλώνει μόνος του ένα παιδί θαύμα – την δυναμική μικρή ανιψιά του Mary – σε μια παραλιακή πόλη της Φλόριντα. Τα σχέδια του Frank για μια φυσιολογική σχολική ζωή για την Mary ματαιώνονται όταν οι μαθηματικές ικανότητες της επτάχρονης πέφτουν στην αντίληψη της επιβλητικής μητέρας του Evelyn, που τα δικά της σχέδια για την εγγονή της απειλούν να πάρουν την Mary μακριά από τον Frank.
Άρθρο του Ευάγγελου Γκούμα, Μαθηματικός
Όλες οι δημοσιεύσεις σας είναι τέλειες μορφωτικές και χρηστικές.
Μπράβο
Ωραία.