Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι: H πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα μαθηματικών σε πανεπιστήμιο

Ιταλίδα μαθηματικός και φιλόσοφος, που διακρίθηκε στον διαφορικό λογισμό. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα μαθηματικών σε πανεπιστήμιο.

Η Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι (Maria Gaetana Agnesi) γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1718 στο Μιλάνο από πλούσια και καλλιεργημένη οικογένεια. Ο πατέρας της Πιέτρο Ανιέζι ήταν καθηγητής μαθηματικών και εμφύσησε την αγάπη για τους αριθμούς στη μεγάλη του κόρη. Παιδί – θαύμα, η Μαρία Γκαετάνα γνώριζε από πολύ μικρή Λατινικά, Ελληνικά, Εβραϊκά και αρκετές άλλες γλώσσες. Σε ηλικία μόλις εννέα ετών δημοσίευσε στα λατινικά την πραγματεία της για την παροχή ανώτερης εκπαίδευσης στις γυναίκες.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι

Το 1738 δημοσίευσε τις «Φιλοσοφικές Προτάσεις» (Propositiones Philosophicae), μία σειρά δοκιμίων φιλοσοφίας και φυσικής ιστορίας, που βασίστηκαν στις συζητήσεις της με μία ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι συναθροίζονταν στο σπίτι του πατέρα της.

Σχετική εικόνα

Η πιο γνωστή εργασία της στον χώρο των μαθηματικών είναι οι «Αναλυτικές Εισηγήσεις προς χρήση της ιταλικής νεολαίας» (Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana), που εκδόθηκε το 1748 και αφορούσε τον διαφορικό λογισμό και ειδικότερα τις εφαπτόμενες καμπυλών. Στο βιβλίο αυτό, που ήταν αφιερωμένο στην αυτοκράτειρα της Αυστρίας Μαρία Θηρεσία (το Μιλάνο ήταν στην επικράτειά της εκείνα τα χρόνια), περιλαμβάνεται και μία ανάλυση της καμπύλης, που πήρε το όνομά της.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι

Το 1750, η Ανιέζι έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα μαθηματικών σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα (Πανεπιστήμιο της Μπολόνια). Μετά τον θάνατο του πατέρα της το 1752 αφιερώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε φιλανθρωπικά έργα και θεολογικές μελέτες.

Η Maria Agnesi είναι γνωστή και από μια καμπύλη που ονομάζεται «Μάγισσα της Agnesi» (Witch of Agnesi) .

Υπάρχει παρασκήνιο γύρω από την πατρότητα και την ονομασία της καμπύλης. Η καμπύλη δεν αποτελεί δημιούργημα της Agnesi .Ήταν ήδη γνωστή στον Pierre Fermat (1601-1665). Ο Luigi Guido Grandi (1671-1742), καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Πίζας,την ονόμασε versiera (από το λατινικό vertere = γυρίζω ). Κατά τύχη, υπάρχει μια σχεδόν ομόηχη ιταλική λέξη,aversiera που σημαίνει γυναίκα του διαβόλου. Έτσι από λάθος μετάφραση η versiera του Grandi έγινε aversiera ονομάστηκε τελικά «μάγισσα της Agnesi”

Η Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι πέθανε στις 9 Ιανουαρίου του 1799, σε ηλικία 80 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *