Τα Στοιχεία του Ευκλείδη σε νέα απόδοση και σε γραφή braille!

Τα Στοιχεία του Ευκλείδη αποτελούν εμβληματικό επιστημονικό έργο, αφού αποτελούσε για πάρα πολλούς αιώνες το βασικό έργο με το οποίο ξεκινούσε η διδασκαλία των θετικών επιστημών

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με ιδιαίτερη χαρά αποδίδει στην κοινότητα τα Στοιχεία του Ευκλείδη σε νέα απόδοση στα νέα και αρχαία Ελληνικά, καθώς και σε Braille.

Τα Στοιχεία του Ευκλείδη αποτελούν εμβληματικό επιστημονικό έργο, αφού αποτελούσε για πάρα πολλούς αιώνες το βασικό έργο με το οποίο ξεκινούσε η διδασκαλία των (θετικών) επιστημών. Είναι το επιστημονικό έργο με τις περισσότερες εκδόσεις σχεδόν σε κάθε γλώσσα, και βεβαίως το θεμέλιο των Μαθηματικών εφόσον στη δική του απαράμιλλη αυστηρότητα θεμελιώθηκε ο κλάδος  των Μαθηματικών και γενικότερα της Επιστήμης.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ελεύθερου Λογισμικού & Ψηφιακής Τυπογραφίας Αντώνης Τσολομύτης συνεργάστηκε με τους Μαθηματικούς της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης Νίκο Ροκοπάνο και Στέλλα Σακελάρη για μια νέα απόδοση των Στοιχείων στα νέα ελληνικά και σε ελεύθερη διάθεση προς κάθε ενδιαφερόμενο, -η. Το κείμενο περιέχει 325 σχήματα και δίνεται μαζί με το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο. Επίσης το κείμενο και τα σχήματα δίνονται και σε Braille για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, τόσο η απόδοση στα νέα Ελληνικά όσο και το αρχαίο κείμενο σε πολυτονικό Braille.

Η έκδοση αυτή απευθύνεται πρωτίστως στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που καλούνται να διδάξουν Ευκλείδεια Γεωμετρία στη σύγχρονη σχολική τάξη αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να μάθει τι ακριβώς περιέχουν τα Στοιχεία.

Ο σχολιασμός είναι ελάχιστος και μόνο σε δυσνόητα σημεία ώστε να μην διακόπτεται η ροή του κειμένου αλλά και να υποβοηθείται ο μελετητής στην κατανόησή του.

Η σημαντική αυτή επιστημονική δουλειά είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο:

https://myria.math.aegean.gr/elements/

Πηγή: www.alfavita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *