Το μαθηματικό σύμπαν

Στο Μαθηματικό σύμπαν ο William Dunham ξεναγεί τον αναγνώστη σε μερικά από τα πιο συναρπαστικά θέματα των μαθηματικών. Έχοντας ως προαπαιτούμενα μόνο στοιχειώδεις γνώσεις άλγεβρας και γεωμετρίας, το βιβλίο καλύπτει ζητήματα όπως τον υπολογισμό του π, την αξιωματική γεωμετρία των αρχαίων Ελλήνων, την ανάπτυξη του διαφορικού και του ολοκληρωτικού λογισμού, το θεώρημα των πρώτων αριθμών, το παράδοξο του Russell, τον υπολογισμό του εμβαδού της επιφάνειας της σφαίρας από τον Αρχιμήδη, την τριχοτόμηση της γωνίας και τους μιγαδικούς αριθμούς.

Ο William Dunham εξηγεί με μοναδική αφηγηματική αμεσότητα και χιούμορ αυτά τα καθοριστικά ορόσημα της εξέλιξης των μαθηματικών, προσθέτοντας βιογραφικά στοιχεία για σπουδαίους μαθηματικούς όπως ο Fermat, ο Νεύτωνας, ο Leibniz και ο Bertrand Russell.

Ο Dunham γράφει για τον μη ειδικό αναγνώστη, ο οποίος θα απολαύσει τα χαριτωμένα ανεκδοτολογικά περιστατικά και τις διασκεδαστικές παρεκβάσεις του.

— Booklist

Ο Dunham μας συνοδεύει δεξιοτεχνικά σε μια περιήγηση του μαθηματικού σύμπαντος … πιστεύει ότι οι έννοιες αυτές είναι προσιτές στον μη ειδικό αναγνώστη, και τις παρουσιάζει με τέτοιο τρόπο που τις κάνει πράγματι προσιτές.

— Nature

Αν θέλετε να κεντρίσετε το ενδιαφέρον οποιουδήποτε για τα μαθηματικά, δώστε του να διαβάσει το Μαθηματικό σύμπαν.

— New Scientist

Διαβάστε τα Περιεχόμενα, τον Πρόλογο και ένα ενδεικτικό κεφάλαιο.

Σχετικά με τον συγγραφέα

Ο William Dunham είναι Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών στο Κολέγιο Muhlenberg. Έχει τιμηθεί με τρία βραβεία από τη Μαθηματική Ένωση Αμερικής για το εξαιρετικό συγγραφικό του έργο. Τα βιβλία του Journey Through Genius: The Great Theorems of Mathematics (Τα μεγάλα θεωρήματα των μαθηματικών, εκδ. Αλεξάνδρεια) και The Mathematical Universe (Το μαθηματικό σύμπαν) έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Περισσότερα για το βιβλίο: https://bit.ly/3oOP89w

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *