Τα Φύλλα Zygalski για τη αποκρυπτογράφηση της μηχανής Enigma

Η Πολωνία, υπό το φόβο μίας γερμανικής εισβολής ήδη από τις αρχές του 1930, είχε θέσει ως ζωτικής σημασίας στόχο την αποκρυπτογράφηση των κωδικοποιημένων μηνυμάτων των Γερμανών. Έτσι, το 1931 δημιουργείται ένα ειδικό τμήμα κρυπτανάλυσης στις Πολωνικές μυστικές υπηρεσίες το Biuro Szyfrów (Cipher Bureau = Γραφείο Αποκρυπτογράφησης/Κρυπτανάλυσης).

Enigma Machine Captured By The Royal Navy | History On This Day

Περίπου στα τέλη το 1927 ή στις αρχές του 1928, φτάνει στο τελωνείο της Βαρσοβίας ένα κουτί, το οποίο έγραφε απ’έξω “Εξοπλισμός Ραδιοτηλεπικοινωνιών”. Το παραπάνω δέμα είχε σταλεί κατα λάθος στην Βαρσοβία, και οι Γερμανοί απαίτησαν την άμεση επιστροφή του.
Τότε, το πακέτο προωθήθηκε στο νεοσύστατο Γραφείο Αποκρυπτογράφησης/Κρυπτανάλυσης, όπου και άνοιξαν προσεκτικά το πακέτο. Ήταν μία μηχανή Enigma η οποία ήταν διαθέσιμη στο εμπόριο (δεν είχαν γίνει ακόμα οι μετατροπές από τον γερμανικό στρατό).

Στις 15 Ιουλίου 1928 (πριν την δημιουργία του Biuro Szyfrow), άρχισαν οι εκπομπές κωδικοποιημένων γερμανικών μηνυμάτων, που αν και έγιναν αρχικά προσπάθειες αποκρυπτογράφησης, μάταια βέβαια, τελικά σταμάτησαν προσωρινά.

Blog Michała Ostrowskiego: Nagroda za rozszyfrowanie Enigmy

Τελικά, ο Rejewski άρχισε να δουλεύει πάνω στην αποκρυπτογράφηση της Enigma. Με τις πολύτιμες πληροφορίες που μεταβίβασε ο προδότης Σμιντ, ο Rejewski κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει την Enigma χρησιμοποιώντας θεωρητικά μαθηματικά. Σε συνεργασία με τον Antoni Palluth, συνιδρυτή της πολωνικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών AVA, κατασκεύασε ένα αντίγραφο της μηχανής Enigma. Ο Marian Rejewski, σε συνεργασία με τους μαθηματικούς που επίσης δούλευαν στο Biuro Szyfrow, Jerzy Rozycki και Henryk Zygalski, δημιούργησαν την μηχανή Bombe (πολ: Bomby), η οποία δοκίμαζε όλες τις θέσεις των ρότορων της Enigma, μέχρι να βρει την σωστή ρύθμιση. Σε συνδυασμό με τα Zygalski Sheets (ελλ: Φύλλα του Zygalski), η Πολωνοί, για ένα χρονικό διάστημα, ήταν ικανοί να αποκρυπτογραφούν και να συλλέγουν πολύτιμες πληροφορίες που μετέδιδαν οι Γερμανοί μέσω ασυρμάτου.

Ιστορία Zygalski Sheets

Η μέθοδος των φύλλων Zygalski ήταν μια κρυπτολογική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε από  το Πολωνικό Cipher Bureau πριν και κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου , και κατά τη διάρκεια του πολέμου επίσης από Βρετανούς κρυπτολόγους στο Bletchley Park , για την αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων που είναι κρυπτογραφημένα σε γερμανικές μηχανές Enigma .

Η συσκευή με φύλλα Zygalski πήρε το όνομά της από τον μαθηματικό της Πολωνικής Cipher Bureau – κρυπτολόγος Henryk Zygalski , ο οποίος την εφεύρεσε περίπου τον Οκτώβριο του 1938.

Ποίος ήταν ο Henryk Michał Zygalski

Henryk Michał Zygalski (1908 - 1978) - Genealogy

Ο Henryk Michał Zygalski (Γεννημένος15 Ιουλίου 1908 Posen, Γερμανική Αυτοκρατορία (τώρα Πόζναν, Πολωνία)  – Πέθανε 30 Αυγούστου 1978 Liss, Hampshire, Αγγλία). Ήταν, από το  Σεπτέμβριο του 1932, κρυπτολόγος για το πολωνική Γενικό Επιτελείο Biuro Szyfrów (Cipher Bureau), που στεγάζεται στο Μέγαρο της Σαξονίας στη Βαρσοβία . Εργάστηκε εκεί με τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Πόζναν και τους αποφοίτους του προγράμματος κρυπτολογίας του Cipher Bureau, Marian Rejewski και Jerzy Różycki. Μαζί ανέπτυξαν μεθόδους και εξοπλισμό για να σπάσουν τα μηνύματα Enigma. Λίγο πριν από το θάνατό του, τιμήθηκε από το Πολωνικό Πανεπιστήμιο της Εξορίας με επίτιμο διδακτορικό για τον ρόλο του στη διάσπαση του αινίγματος.

Φύλλα Zygalski

Η συσκευή της Zygalski περιελάμβανε ένα σύνολο 26 διάτρητων φύλλων για καθένα από τα, αρχικά, έξι πιθανές ακολουθίες για την εισαγωγή των τριών στροφείων στον αναμεικτήρα της μηχανής Enigma  Κάθε φύλλο σχετίζεται με την αρχική θέση του αριστερού ρότορα (με την πιο αργή κίνηση). Η μήτρα 26 × 26 αντιπροσώπευε τις 676 πιθανές θέσεις εκκίνησης των μεσαίων και δεξιών ρότορες και αντιγράφηκε οριζόντια και κάθετα: a– z , a– y . Τα φύλλα τρυπήθηκαν με τρύπες στις θέσεις που θα επέτρεπαν να εμφανιστεί ένα ” θηλυκό “.

Henryk Zygalski - Wikipedia

Ο Πολωνός μαθηματικός – κρυπτολόγος Marian Rejewski γράφει για τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής με διάτρητα φύλλα:

Όταν τα φύλλα τοποθετήθηκαν σε υπέρθεση και μετακινήθηκαν με τη σωστή σειρά και τον κατάλληλο τρόπο το ένα με το άλλο, σύμφωνα με ένα αυστηρά καθορισμένο πρόγραμμα, ο αριθμός των ορατών οπών σταδιακά μειώθηκε. Και, εάν υπήρχε επαρκής ποσότητα δεδομένων, παρέμεινε τελικά ένα ενιαίο διάφραγμα, πιθανότατα να αντιστοιχεί στη σωστή περίπτωση, δηλαδή στη λύση. Από τη θέση του ανοίγματος θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει τη σειρά των στροφείων, τη ρύθμιση των δακτυλίων τους, και, συγκρίνοντας τα γράμματα των κλειδιών κρυπτογράφησης με τα γράμματα στο μηχάνημα, όπως επίσης και η μετάθεση S. με άλλα λόγια, ολόκληρο το κλειδί κρυπτογράφησης.

Decryption sheets similar to Zygalski sheets used to decipher ...

Η χειροκίνητη κατασκευή των φύλλων του Cipher Bureau, η οποία για λόγους ασφαλείας έγινε από τους ίδιους τους μαθηματικούς-κρυπτολόγους,  χρησιμοποιώντας ξυράφι , ήταν πολύ χρονοβόρα. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 1938 μόνο το ένα τρίτο της εργασίας είχε τελειώσει.

AMS :: Feature Column :: The Polish Attack on Enigma II: Zygalski ...

Εκείνη την ημερομηνία, οι Γερμανοί εισήγαγαν ρότορες IV και V, αυξάνοντας έτσι τον κόπο να φτιάξουν τα φύλλα δεκαπλάσια, καθώς χρειάζονταν τώρα δέκα φορές περισσότερα φύλλα (για τους 60 πιθανούς συνδυασμούς ακολουθιών, σε μια μηχανή Enigma, από 3 επιλεγμένους ρότορες από τα 5 τώρα).

File:Zygalski sheets (perforated sheets).jpg - Wikimedia Commons

Στις 25 Ιουλίου 1939, πέντε εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Γραφείο Cipher του Γενικού Επιτελείου της Πολωνίας αποκάλυψε στους Γάλλους και Βρετανούς συμμάχους τους, στη Βαρσοβία , τα κρυπτογραφικά τους επιτεύγματα στη διάλυση των κρυπτογράφων Enigma. Μέρος των γνωστοποιήσεων αφορούσε τη μέθοδο «διάτρητο φύλλο» του Zygalski.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *