Οι Hillel Furstenberg και Gregory Margulis θα μοιραστούν το βραβείο μαθηματικών Abel 2020!

Σε δύο πρωτοπόρους των πιθανοτήτων και της δυναμικής το «Νόμπελ» των μαθηματικών . Δύο μαθηματικοί που έδειξαν πώς ένας υποτιμημένος κλάδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λυθούν σημαντικά προβλήματα μοιράζονται το φετινό βραβείο Άμπελ, το λεγόμενο Νόμπελ των μαθηματικών.

Πρόκειται για τον 84χρονο Ισραηλινό Χίλελ Φάρστενμπεργκ του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και τον 74χρονο Ρωσο-Αμερικανό Γκρέγκορι Μαργκούλις, του Γέιλ. Αμφότεροι είναι συνταξιοδοτημένοι καθηγητές.  

Το βραβείο, που απονέμει η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων, δόθηκε στους δύο μαθηματικούς για «την πρωτοπόρα χρήση μεθόδων των πιθανοτήτων και της δυναμικής στη θεωρία ομάδων, στη θεωρία αριθμών και τη συνδυαστική».  

Ο δρ. Φάρστενμπρεγκ και ο δρ. Μαργκούλις θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο των περίπου 700.000 δολαρίων. Το βραβείο Άμπελ απονέμεται από το 2003 και φέρει το όνομα του Νορβηγού μαθηματικού Νιλς Χένρικ Άμπελ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Gregory Margulis

Gregory Margulis

  Όταν έμαθε ότι είχε κερδίσει το βραβείο, ο Φάρστενμπεργκ δεν μπορούσε να το πιστέψει. «Ήξερα την αίγλη του βραβείου Άμπελ και τους προηγούμενους βραβευθέντες. Απλά πίστευα ότι αυτοί ήταν άνθρωποι ενός συγκεκριμένου επιπέδου και εγώ δεν ήμουν σε αυτό», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι στην αρχή, δεν προέβλεπε τον αντίκτυπο που θα είχαν οι ιδέες του.

Αποτέλεσμα εικόνας για Hillel Furstenberg

Hillel Furstenberg

  Τόσο ο Φάρστενμπεργκ όσο και ο Μαργκούλις είχαν υποστεί διακρίσεις εξαιτίας της εβραϊκής καταγωγής τους. Ο Φάρστενμπεργκ γεννήθηκε το 1935 στο Βερολίνο και η οικογένειά του εγκατέλειψε τη Γερμανία, για να διαφύγει από τους Ναζί, όταν εκείνος ήταν 4 ετών. Εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη και αργότερα εκείνος μετακόμισε στο Ισραήλ, όπου δίδασκε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ από το 1965 έως τη συνταξιοδότησή του, το 2003.  

Ο Μαργκούλις γεννήθηκε στη Μόσχα το 1946 και ήταν θύμα του αντισημιτισμού. Το 1978 δεν του επέτρεψαν να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να παραλάβει το Μετάλλιο Φιλντς, ένα άλλο σημαντικό βραβείο μαθηματικών. Τελικά έφυγε για τις ΗΠΑ και είναι ακόμη ενεργός στο πανεπιστήμιο Γέιλ.

Αποτέλεσμα εικόνας για abel prize

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *